Delegació Balears Fundación Amaranta

 

Fundación de Solidaridad Amaranta

L’any 2013, la congregació religiosa Adoratrius va celebrar els 100 anys de la seva presència (1913) i treball amb dones de la nostra Comunitat. Al llarg d’aquests 100 anys, Adoratrius ha dut a terme una tasca molt important d’atenció i recuperació amb les dones de la nostra comunitat autònoma.

L’any 2007, la congregació crea la Fundació de Solidaritat Amaranta amb la finalitat de cohesionar la seva obra social. El 2011, els projectes que es duien a terme a les Balears s’incorporen a aquesta estructura.

Des de l’any 2011, desenvolupem projectes per donar suport a adolescents, dones i als seus fills i filles víctimes de diverses violències basades en el gènere, com ara el tràfic d’éssers humans, l’explotació sexual i la violència de gènere, en col·laboració amb diferents administracions.

Història de la Delegació de Balears

QUÈ FEM?

La feina de la Fundació de Solidaritat Amaranta a les Balears s’articula al voltant de les quatre àrees de l’entitat: Intervenció Social, Innovació i Coneixement, Incidència Social i Política i Cooperació Internacional, amb la finalitat de promoure el canvi social per afavorir la igualtat d’oportunitats i la restitució de drets.

INTERVENCIÓ SOCIAL

COOPERACIÓ INTERNACIONAL

INNOVACIÓ I CONEIXEMENT

INCIDÈNCIA SOCIAL I POLÍTICA

A l’Àrea d’Intervenció Social, l’acompanyament a la intervenció a Balears es desenvolupa a través dels següents programes:
ACOLLIMENT RESIDENCIAL PER A ADOLESCENTS
  • Jorbalán: Servei d’acolliment residencial bàsic per a adolescents amb mesura de protecció. Consta de 12 places.
  • Caliu: Servei d’acolliment residencial especialitzat per a adolescents embarassades o amb fills. Actualment, 6 places.
SUPORT A L’EMANCIPACIÓ
  • Servei Residencial: Servei amb suport i intervenció socioeducativa, destinat a dones joves que han tingut una mesura de tutela/guarda en el sistema de protecció de menors i que han complert la majoria d’edat. Consta de 12 places.
  • Servei d’Acompanyament: Servei que ofereix suport socioeducatiu al procés d’autonomia personal per a la integració i participació social de dones joves que resideixen fora de l’entitat. També destinat a dones joves que han tingut una mesura de tutela/guarda en el sistema de protecció de menors i que han complert la majoria d’edat. Consta de 15 places.
ACCÉS A L’HABITATGE HABITUAL I PERMANENT
  • Projecte pro-vivienda: Habitatges estables i autònoms per a dones amb recursos econòmics limitats, destinat a aquelles que hagin estat beneficiàries dels nostres projectes. Consta de 9 places. A més, disposem d’un servei d’acompanyament territorial.
ACOMPANYAMENT SOCIAL I PSICOLÒGIC PER A NENES I ADOLESCENTS
  • Programa d’acompanyament social i psicològic per a la recuperació integral de nenes i adolescents víctimes d’explotació sexual del sistema de protecció a la infància. Servei d’Acompanyament Social Especialitzat en tracta i explotació sexual, per a adolescents i joves (SASE).

A més, l’entitat desenvolupa altres projectes de sensibilització i conscienciació, així com iniciatives d’àmbit europeu que s’integren en diferents àrees i programes, com ara:

  • Projecte Unfollow: Iniciativa pedagògica per prevenir la tracta i l’explotació sexual en adolescents i joves (2023 – actualitat).
  • Capacitació TRIC: Programa de competències digitals per a la infància (CODI).
  • Formació per a professionals de l’àmbit social, específicament per a tècnics del sistema de protecció a la infància i adolescència, en col·laboració amb IMAS i IBDona.
  • Formació UIB – Títol d’Expert: Intervenció Social en situacions de Tràfic de Persones i Prostitució.
  • Participació en l’elaboració del I i II Pla Autonòmic de lluita contra la Tracta i la Prostitució a les Illes Balears.
  • FEIAB: Trobada de professionals de protecció i emancipació.
  • Iª Jornadas Residenciales (octubre 2022) – Col·laboració amb l’ IMAS. Elaboració del «Protocolo Plan de Atención a Servicios de Acogimiento Residencial».
  • Participació en la comissió tècnica de seguiment del protocol marc interdisciplinari d’actuacions en casos de maltractament infantil a les Illes Balears.
Des del 2018, la Fundació Amaranta ha sol·licitat i destinat diverses ajudes d’inversió per:

Des del 2018, aquestes inversions s’han destinat a la rehabilitació de dos habitatges d’emancipació, l’adquisició de vehicles i d’eines informàtiques amb l’objectiu de millorar la intervenció en tots els projectes que desenvolupa l’entitat a la Delegació de les Balears.

Impacte any 2023

Durant l’any 2023, la Delegació de Balears de la Fundació de Solidaritat Amaranta va atendre un total de 120 dones i adolescents en situacions de violència o vulnerabilitat social, així com els seus fills i filles, a través dels programes següents:

 

Acolliment residencial per a adolescents:

Jorbalán: 20 

Caliu:  9

Suport a l’emancipació:

Residencial: 20

Acompanyament: 18

Accés a l’habitatge habitual i permanent. Pro-vivienda:

Residencial: 9

Acompanyament territorial:  44

Servei d’Acompanyament Social Especialitzat. Plan Camino.

Programa 1: 2

Programa 2: 13

NOTÍCIES

Firma del concierto del servicio de acogimiento residencial para niños y adolescentes
Presentación de los resultados de la investigación sobre las Salidas No Autorizadas
Pacto para la protección de la infancia y la adolescencia en las Islas Baleares
Más de cien profesionales analizan iniciativas para mejorar el servicio de atención residencial de jóvenes en Mallorca
Las jóvenes del programa de emancipación de Mallorca reciben formación en derechos del consumidor
Las Fundaciones Amaranta y Dentistas sobre Ruedas firman un convenio
La Fundación forma al personal de la Fundación Aldaba en Mallorca
FSA participa en la reunión del Grupo de Estudio de la Prostitución con ministra de Igualdad y la presidenta balear
La Consejería de Asuntos Sociales y Deportes financia herramientas tecnológicas
Renovación del concierto entre Amaranta y el Consell de Mallorca para los servicios de acogimiento residencial
Fundación Sa Nostra y Bankia entregan 4.000 euros para el proyecto “Vida Digna”
¿Alguna vez te has preguntado a qué sabe , verdaderamente, el amor?
Premio Innovación Social
Jornada sobre prostitución y trata. Incidencia en menores

FINANÇADORS

CALIU Y JORBALAN
EMANCIPACIÓN
PROVIVIENDA
PROJECT CODI y TRANSFORMACIÓN DIGITAL
UNFOLLOW/SASE